Door de Sheng&Po-cyclus als cybernetisch mechanisme kunnen natuurlijke eenheden zoals mens en dier duurzaam bestaan. De Elementenleer ordent daartoe al hun onderdelen tot structuurniveaus van de vijf genoemde energiefasen. De essentie van het duurzaam kunnen blijven bestaan van natuurlijke eenheden berust dus feitelijk op het cybernetisch mechanisme van al hun structuurniveaus. In de praktijk van de TCG betekent dit bijvoorbeeld, dat je alle onderdelen van mens of dier associatief moet groeperen tot patronen van vijf soortgelijke dingen/gebeurtenissen (zie de tabel 5).

Tabel 5: Structuurtabel voor mens of dier

Structuurniveau

Element

 

Hout

Vuur

Aarde

Metaal

Water

holle organen

 

 galblaas

dunne darm

maag

dikke darm

blaas

massieve organen

 

 lever

hart

milt/pancreas

longen

nieren

lichaamsweefsels intern

 

 spier

bloedvat

bindweefsel/pees

huid

bot/merg

lichaamsweefsels extern

  

 nagel

hoofdhaar

eelt

lichaamshaar

tand

zintuigen

 

 oog

tong

huid

neus

oor

lichaamsvochten

 

 tranen

zweet

speeksel

slijmen

urine

stemmingen

 

 prikkelbaar

vrolijk

zorgelijk

verdrietig

angstig

geluiden

 

 schreeuwen

lachen

zingen

huilen

kreunen

acties

 

 beginnen

maximaal

afbouwen

rusten

bezinning

 

Het betreft hier een zeer oude structuurtabel uit de TCG. De natuurlijke eenheid is er een mens of dier, maar ook ons zonnestelsel is zo'n eenheid. In de natuur om ons heen c.q. de buitenwereld gaat het derhalve om structuurniveaus van ons zonnestelsel.

NB.6 Elke natuurlijke eenheid — zoals mens, dier, plant of zonnestelsel — bestaat uit een onbepaald aantal structuurniveaus.

 

Op die manier werden indertijd — waarschijnlijk met inachtneming van de nodige empirie — structuurniveaus verkregen voor allerhande dingen en/of gebeurtenissen in het heelal: dus net zoals in de rijen (horizontaal) van de structuurtabel voor mens of dier.

 

Ga naar: Oosterse wetenschapsmodellen

­